Binnen drie dagen bovenaan in Google

Met deze tips kom jij razendsnel bovenaan in Google

Het is de vraag van iedere ondernemer met een website: ‘’hoe kom ik bovenaan in Google?’’ 

In dit blogbericht vertel ik je over hoe ik dataclicks.nl binnen drie dagen op plek 1 in Google heb gekregen. 

Opmerking: het betreft vindbaar op het zoekwoord DataClicks. Als bedrijf moet je altijd gevonden worden op je eigen bedrijfsnaam (branded zoekwoorden). Toch heb ik voor meerdere ondernemers gewerkt die zelf niet hun website vindbaar kregen op hun bedrijfsnaam. Met de onderstaande tips zorg je ervoor dat jij altijd jouw website op nummer één krijgt wanneer men naar je bedrijfsnaam zoekt.  

In dit artikel: de volgende tips om snel gevonden te worden op je bedrijfsnaam

  • Zorg voor een unieke bedrijfsnaam
  • Zorg voor een perfecte basis
  • Meld je aan bij Google Search Console
  • Zorg voor goede technische- en on-page SEO
  • Maak een Google My Business profiel aan
  • Zorg voor verkeer en deel je website op social media

Zorg voor een unieke bedrijfsnaam

Een unieke bedrijfsnaam draagt enorm bij aan de vindbaarheid van je website. Daardoor ben je het enige juiste antwoord op het betreffende zoekwoord en zult je website sneller bovenaan komen. Maar naast andere bedrijven/websites kun je ook concurrentie hebben van algemeen gebruikte woorden. Op algemene woorden zit meestal een hoog zoekvolume en is de intentie vaak anders dan wanneer men zoekt naar je bedrijf. Hierdoor kan het lastig worden om gevonden te worden, als je verder niets aan SEO hebt gedaan.

Voorbeeld: ik heb voor een ondernemer gewerkt die zijn website al langer dan een half jaar niet bovenaan in Google kreeg. Het betrof een beautysalon. Zijn bedrijfsnaam bevatte ‘beauty’, een algemeen woord waar enorm veel naar wordt gezocht, maar ook een woord dat ontzettend veel wordt gebruikt door concurrenten. De concurrentie was zo groot, dat hij hier niet tegen op kon boksen en hij niet werd gevonden op Google op zijn eigen bedrijfsnaam. Hij had namelijk ook niets aan SEO gedaan. Dit heb ik opgelost door de volledige SEO van de gehele website beet te pakken, waardoor de website na twee maanden op de eerste plek in Google stond. 

Zorg voor een unieke goede bedrijfsnaam, zodat je dit kan voorkomen en je snel bovenaan in Google komt te staan. Heb je al een bedrijfsnaam? Geen probleem. Dan zorgen de onderstaande tips ervoor dat je alsnog bovenaan komt. 

Zorg voor een perfecte basis

Een goede basis van de website is ontzettend belangrijk om later succes te behalen, daarom heb ik de gehele inhoud van het Digital Essentials pakket toegepast op mijn eigen website. Van een goede linkstructuur tot afbeeldingen. En met succes. In een maand tijd heb ik alles opgezet. Van concept tot realisatie. De website zo ingericht dat Google de website perfect kan uitlezen en de website hierdoor snel in de index komt.

''Een goede basis is ontzettend belangrijk om later succes te behalen''

Meld de website aan bij Google Search Console

Mijn website ging op 27-05-20 rond de middag live. Op dat moment was de website nog nergens te vinden in zoekmachines. Dit komt omdat de zoekmachines nog geen tijd hebben gehad om de website te vinden en te indexeren. Daarom meldde ik de website direct na publiceren aan bij Google Search Console (voorheen Google Webmaster Tools). In deze console van Google kun je de statistieken van je website in de zoekmachine zien. Bing (Microsoft) heeft ook zo’n console, genaamd Bing Webmaster Tools. 

Eén van de voordelen van deze tools is dat je handmatig je website kan ‘aanmelden’ bij de zoekmachine. Door je sitemap in te dienen bij de zoekmachine geef je aan dat je wilt dat je website wordt geïndexeerd. Met indexeren worden de pagina's van je website geregistreerd in de zoekmachine. Hiermee komt de ‘spider’ van de zoekmachine op je site en leest deze de pagina's uit je sitemap. Dit uitlezen heet 'crawlen'. 

Je kunt het zien als een spin die door middel van draden over je site heen loopt en je pagina’s bekijkt, de weg onthoudt en daarna laat zien in het web. Deze draden zijn de interne links op je site. Het is daarom erg belangrijk om bepaalde pagina's op je website naar elkaar te linken. Dit zorgt voor een goede interne linkstructuur, wat helpt aan de vindbaarheid van je website. 

''Daarom is een interne linkstructuur zo belangrijk voor je website''

Zorg voor goede technische- en on-page SEO

Tijdens het maken van mijn website heb ik alle belangrijke SEO-werkzaamheden uitgevoerd, zoals de juiste headingstructuur, meta data en interne linkstructuur. Hierdoor kon mijn website direct worden uitgelezen door de Google spider en zorgde ik ervoor dat alle belangrijke pagina’s werden gecrawld en vervolgens geïndexeerd. 

Maak op tijd een Google My Business profiel aan

Ook al was DataClicks nog niet direct zichtbaar in de zoekresultaten na het publiceren, de website was wel direct vindbaar. Dit komt omdat ik twee weken voordat mijn website live ging een Google My Business profiel had aangemaakt. In de tussentijd heeft het profiel de tijd gehad om te verifiëren en te indexeren en was de Google My Business pagina al zichtbaar toen mijn site live ging. Mocht iemand gezocht hebben naar mijn website, was deze dus wel al vindbaar. 

Deel je website op social media

Een dag nadat mijn website live ging, heb ik het gedeeld op social media. Ik heb het gedeeld op Facebook, LinkedIn en Instagram. Het delen van je website op social media heeft niet direct gevolgen voor je vindbaarheid, maar door het delen ervan kun snel meer bezoekers op je website krijgen. Hierdoor krijg je sneller belangrijke data. Data over de gemiddelde tijd per pagina en per sessie, het aantal bezochte pagina's en nog veel meer. Deze data helpen je wél aan een betere vindbaarheid. Zonder de post op social media, duurt het langer voordat je deze data tot je beschikking hebt en daardoor ook tot je vindbaar bent. 

Ik heb rond de middaglunch de berichten geplaatst en om 17.00 uur dezelfde dag stond DataClicks op de eerste pagina. Echter, de dagen die volgden, fluctueerden de rankings behoorlijk. Je kunt het zien als Google die nog een plekje aan het zoeken was voor mijn website. Vanaf 30-05-20 waren deze fluctuaties klaar en stond de website bovenaan in Google. Vanaf het live zetten tot het moment dat de site op nummer 1 stond, zaten er 3 dagen tussen. 

Aan de slag met jouw vindbaarheid

Niemand kan garantie bieden op vindbaarheid op een bepaald zoekwoord, maar voor branded zoekwoorden ligt dat anders. Als je je houdt aan bovenstaande regels zal je website zeker weten goed gevonden worden. Succes!

Wil je toch professioneel advies of een volledige uitvoering van de SEO voor jouw website? Neem dan contact op!